4 razloga zašto svijet obožava Ford Mustang

Ford Mustang bio je fenomen kada je prvi put predstavljen u travnju 1964. godine i od tada je jedan od najpopularnijih automobila svih vremena. Danas je san gotovo svakog dječaka da barem jednom doživi vožnju u naručju ovog legendarnog automobila, a kako i ne bi bio kada je postao ikona. Ali što je to što Mustang čini toliko cool i obožavanim diljem svijeta? U nastavku saznaj 4 razloga zašto svijet obožava Ford Mustang.

 

1. Doživio je uspjeh doslovno preko noći

Novim automobilima na tržištu potrebne su godine da postanu prepoznatljivi među kupcima, pa su tako nekim najpoznatijim automobilima današnjice kao što su Toyota i BMW trebala desetljeća da postanu popularni u SAD-u. No Mustang ima sasvim drugačiju priču. Debitirao je 17. travnja 1964. godine na Svjetskoj izložbi u New Yorku, najvećem sajmu u povijesti SAD-a. U prvih tjedan dana nakon predstavljanja prodano je 22 000 primjeraka diljem SAD-a i Kanade. Uspjeh je doživio doslovno preko noći, a svoj kultni status zadržao je sve do danas.

 

2. Njegovo ime ima neobičnu povijest

Iako je danas legendarni konj kao logotip Mustanga svjetski poznat, dizajneri su na prvu ideju za ime Mustang došli jer su bili inspirirani klasičnim avionom iz II. svjetskog rata koji se zvao P-51 Mustang. Ime je na početku ipak bilo odbačeno jer je previše podsjećalo na avion. No, nakon nekog vremena dizajneri su se ipak vratili legendarnom konju, no ovoga puta Mustang je dobio svoj naziv po konju jer imao veliku konjsku snagu ispod haube. Osnivači su prihvatili ime i Mustang je bio rođen, a njegov zaštitni znak je jedan od najpoznatijih u svijetu.

 

3. Bio je zvijezda u više od 500 američkih filmova

U Ford Motor Co. procijenili su da se Ford Mustang od svog pojavljivanja 1964. pa do danas pojavio u više od 500 američkih filmova, što je daleko više od bilo kojeg drugog automobila na svijetu. U nekim filmovima imao je i glavnu ulogu, kao u primjerice The bucket list s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom.

Will Smith, Sean Connery, Kevin Costner, Nicholas Cage, Clint Eastwood, Harrison Ford, Anne Hathaway, Steve McQueen, Brie Larson samo su neke od Hollywoodskih ikona koje su Mustang vozile na filmskom setu. A zvijezde kao što su Jim Morrison, Slash, Britney Spears, Shakira i Fergie vozile su Mustang u video spotovima za svoje najveće hitove.

 

4. Ikona među automobilima

Danas je vožnja u Mustangu san gotovo svakog muškarca, no jeste li znali da je Mustang zapravo bio prvi automobil kojim su u Fordu željeli osvojiti žensko tržište? Bilo je to razdoblje kada su žene počele raditi i imale su kupovnu moć, pa su svi promotivni oglasi za Mustang bili usmjereni na žensko tržište. Mustang je bio automobil koji je imao seksipil Thunderbirda-a, brzinu Ferrari-a i prihvatljivu cijenu Volkswagen-a te je zaludio svijet.

Iako Mustang nikad nije postao ženski automobil jer je jednostavno bio toliko cool da su ga željeli i muškarci, mora mu se priznati da je jedan od rijetkih automobila koji će baš svaka žena prepoznati na cesti, a svaki klinac uzbuđeno uzviknuti „gle Mustang“ kada ga slučajno vidi da je projurio cestom.

Već više od 50 godina Mustang vlada cestama ne samo u Americi već diljem cijeloga svijeta, a mi mu želimo barem još toliko. Ako je i tvoj san iskusiti vožnju u Mustangu, mi ti ga možemo ostvariti i povesti te na neki od tvojih najvažnijih događaja kao što je npr. vjenčanje, u Mustangu iz 1967. Javi nam se za najam oldtimera Forda Mustanga.

Ispuni kratki kviz i saznaj koji tip vjenčanja najviše odgovara tvojoj osobnosti!

Ispuni kviz
shares